Varför kinesiotejp?

Kinesiotejp på häst

Det finns många anledningar att använda kinesiotejp till din häst. Du får mer effekt av din träning och snabbare återhämtning efteråt. Det kan också ta bort svullnader och ödem och ge stöd åt senor och leder när du tränar på tyngre underlag till exempel.

Vad är kinesiotejp?

Kinesiotejp är en elastisk sporttejp som stimulerar till ökad blodgenomströmning och syretillförsel genom att klistret i tejpen suger tag i hårstråna och ger huden ett lyft. Därför ska man inte oroa sig över effekten när det upplevs som att tejpen sätter sig ovanpå en lång vinterpäls. Lyftet sker via hårstråna när den inte appliceras direkt på huden. 

Det som gör kinesiotejp lämpligt för dagligt bruk är dess elastiska egenskaper som möjliggör att leder och muskler kan fortsätta röra sig utan att störa blodcirkulationen. Tejpen kan sitta flera dagar utan att behöva bytas och har använts under flera decennier för att behandla idrottskador och smärttillstånd på människor.

När ska jag tejpa min häst?

För att göra det enklare att förstå varför du ska tejpa din häst har vi brutit ner användningsområdena till ett antal kategorier:

  • Muskelavslappnande
  • Muskelaktiverande
  • Tejpning för ödem och svullnader
  • Stöttande tejpning

Muskelavslappnande:

Muskelavslappnande tejpningar syftar till att öka blodcirkulationen i spända och stela muskler och förkorta tiden för återhämning efter träning. Den här typen av tejpning används också vid träning för att förlänga muskeln i rörelse, exempelvis en halsförlängande tejpning som får hästen att spänna av och länga ut sin hals så att muskulatur i underlinjen förkortas. Den muskelavslappnande tejpningen appliceras med mild stretch.

 

Muskelaktiverande:

Den muskelaktiverande tejpningen hjälper muskeln att dra ihop i rörelse. Därför används den ofta i träningssyfte för att få mer effekt av ett träningspass. Muskelaktiverande tejpningar kan också med fördel användas under viloperioder eller när hästen är konvalescent och inte kan tränas. Tejpen hjälper hästen att bibehålla en god kroppshållning även när hästen står stilla och kan sitta kvar under flera dagar. Muskleaktiverande tejpningar appliceras ofta med måttlig stretch.

 

Tejpning för ödem och svullnader:

Tejpning av ödem och svullnader appliceras i stjärnformation i flera lager med full stretch i syfte att öka blodcirkulationen och minska svullnaden. I vissa tejpningar som syftar till att ta bort svullnader är tejpen uppklippt i flera tentakler som placeras i olika mönster för att täcka en större yta. Dessa tejpningar appliceras med mild till måttlig stretch.

 

Stöttande tejpning

Stöttande tejpning används för att avlasta och ge stöd åt leder och senor vid hård träning eller i rehabiliterande syften. Tejpningar för gaffelband och kotled används med fördel när du ska träna på djupa underlag eller när du sätter igång en hästen efter en skada.

 

Ta gärna del av våra instruktionsvideor innan du tejpar. Mer inspiration och förklaring till olika tejpningar hittar du på vår Instagram där vi heter @ccequitation