Hästföretagaren Ebba använder kinesiotejp på fölen

Ebba Liljekvist är en driven hästföretagare från Örebro. Hon är aktiv inom hästvärlden som uppfödare, tränare, tävlingsryttare och bedriver försäljning av hästar. Ovanpå allt detta är hon eqiopat och jobbar med helheten för att hjälpa hästen utifrån dess specifika behov, med kinesiotejp i verktygslådan.

-Det händer att jag har lämnat kvar en rulle tejp hos en kund så de får testa själva. Alla har varit nöjda med tejpen och tycker att det är lätt att använda, säger Ebba.

Ebba har 14 hästar i stallet, inklusive föl som hon själv har uppfött och tävlingshästar inom fälttävlan. Hon har ett särskilt intresse för problemhästar och har under årens lopp hjälpt många av dessa att visa sin fulla potential. Det är mycket jobb och att arbeta med hästar är fysiskt krävande. 

-Jag har själv upplevt skador, bland annat en förslitningsskada i axeln. Jag provade kinesiotejp och det fungerade väldigt bra. Jag fick tillbaka rörligheten snabbt. Så jag letade runt på nätet och i sociala medier efter kinesiotejo för hästar och hittade det här kontot som var full med inspiration och instruktioner.

Experimenterade med kinesiotejp på sina föl

Under sommaren 2023 började Ebba experimentera med kinesiotejp på sina hästar. Hon berättar att hon behandlat föl med tendenser att gå på tå. 

-Jag gjorde en tejpning med försiktig stretch längs med böjsenan på fölen och muskulaturen runt omkring pecoralis och biceps. Jag fick på så vis böjsenan att slappna av så trakten kom ner, berättar hon.

-Utmaningen är att få tejpen att sitta eftersom fölen gärna biter i den, säger hon och skrattar.

Ebba har fortsatt använda tejpen på flera områden och hon imponeras av resultaten både psykiskt och fysiskt som att det lindrar spänningar i käkleder och nacke hos känsliga hästar. Hon har till och med använt tejpen för att öka cirkulationen vid hovbölder och stödja nedre strukturer under läkningsprocessen.

Ett bra klister öppnar upp för otippade användningsområden 

-Jag har provat andra märken med CC Kinesiptejp har bäst klister, säger hon.

Ett lite otippat användningsområde Ebba tipsar om är att fästa kompresser på områden som inte går att bandagera

Men ute hos kunderna använder hon kinesiotejpen mest för att maximera effekten av sina behandlingar.

- Genom att kombinera muskelavslappnande tejpningar med elbehandlingar och massage förlängs effekten av mina behandlingar. Jag delar gärna mina kunskaper och erfarenheter med kunder och lämnar ibland till och med kvar rullar med kinesiotejp för dem att prova på egen hand, säger Ebba.

Ebba bästa tips "Våga prova"

För de som är nya på kinesiotejpning, ger Ebba några användbara tips, att klippa tillräckligt långa remsor med ordentliga förankringar, noga med att runda hörnen och att våga testa. 

-Det kan inte bli så fel med de stora muskelgrupperna, säger hon med entusiasm i rösten. 

Hon lyfter även instruktionsvideorna på ccequitation.se som en utmärkt inspirationskälla för dem som vill lära sig mer.